Röviden a Szepsi Laczkó Máté „legendáról”
A Sz. L. Máté történetnek két jól elkülöníthető része van...
A Sz. L. Máté történetnek két jól elkülöníthető része van...
A Tokaji borvidéken a szőlő igényei, s különösen az elvárt utóérés számára jó klímánk, a felszín tagoltsága és a...
A borvidék birtokosainak marketing-politikájáról csak a modern időkben beszélhetünk. A nemzetközi piacokra törekvő borkereskedők a 15. században a szerémi...
A borvidék mint termőtáj differenciált, minden településnek megvan a maga jelentősége.
Aszú és szőlő, Cikkek A Furmint szőlőfajta a Tokaji borvidéken Zelenák István 2024.01.18. Borvidékünk, Tokaj évszázadok folyamán kinevelte...
A borvidék kialakulása az Árpád-korban történt. Ebben Szent István, II. Géza, Imre, II. András és IV. Béla királyainknak fontos...
A legismertebb hungarikum a tokaji aszú. A 16. században vált ismertté.
Dercsényi szerepe a borvidék tudományos megismerése folyamatában. (A tokaji bornak termesztéséről, szűréséről és forrásáról c. műve alapján)
A bor az ember számára összekapcsolja a természetet a szellemi, természetfeletti világgal. Ugyanígy összekapcsolódik a bortermelésben kiemelkedő termőtájon a...
A furmint szót borvidékünkön- mai ismereteink szerint- 1611-ben írták le először.
Szeptember végén a kassai református gyülekezet Oremus Zoltán lelkész vezetésével Tokajba látogatott.
A tokaji aszú Kárpátoktól északra fekvő területeken, majd az orosz cári udvarban és a skandináv uralkodók asztalán volt kedvenc...
Milyen forrásból származhatott a szószedet aszúszőlő-bor fogalmának ismerete? Erre egy tokaji várostrom és következményei felidézésével válaszolhatunk.
A Szent-Tamás Pincészet termőhelyei Mád eltérő geológiai múlttal rendelkező, s a település különböző helyzetű és múltú részekből álló, de...